Turističke <span> atrakcije</span>

Turističke atrakcije

U našoj okolini…

img za lokaciju1Posetiti Rumu i njenu okolinu zaista je vredno vremena i truda. Navešćemo samo neke od destinacija koje su turistima posebno interesantne.

fruska_goraNacionalni park Fruška gora od Rume je udaljen 15km, a predstavlja jedinstven kompleks lipove šume u Evropi, koji prirodnim lepotama, planinarskim i pešačkim stazama i finim restoranima omogućava prijatan odmor i rekreaciju.

Fruškogorski manastiri bili su centri srpske srednjovekovne duhovnosti i učenosti. Šesnaest svetinja, između ostalih Krušedol, Hopovo, Grgeteg, Jazak i Ravanica, rasuto je po obroncima Fruške gore, zbog čega su joj nadenuli nadimak „Srpski Atos“ ili „Srpska Sveta gora“.

Banja Vrdnik, sa lekovitom termomineralnom vodom i otvorenim i zatvorenim bazenima, rehabilitacioni je centar i lečilište Srema, a od nas je udaljena samo 15km.

Ostale zanimljive destinacije su Sirmium, arheološko nalazište u Sremskoj Mitrovici, Lovište Karakuša, Obedska bara i Zasavica, specijalni prirodni rezervati, Muzej hleba u Pećincima, Etno kuće Maradik i Jazak, Perkov salaš u Neradinu, Gomolava, arheološko nalazište u selu Hrtkovci i veštačko jezero Borkovac, bogato mnogim vrstama slatkovodnih riba, a na samo 3km od centra Rume. Ruma je takođe domaćin Festivala tamburaških orkestara Srbije, Festivala muzičkih društava Vojvodine, Festivala amaterskih pozorišnih skupina, poznatijeg kao Trema fest, Likovne kolonije i Međunarodnog takmičenja solo pevača Nikola Cvejić. Svakog trećeg u mesecu održava se i daleko čuveni Rumski vašar, sa tradicijom dugom preko 250 godina.
Tokom cele godine Ruma sa okolinom organizuje razne manifestacije, kao što su svinjokolj, patlidžanijada, bostanijada, fijakerijada, Dani vina, Pudarski dani, Sremski kolač i drugi.